Sembla que a hores d’ara ja ningú té cap dubte de què el jaciment iber de Les Masies de Sant Miquel té una rellevància extraordinària en el camp de l’arqueologia. Les dimensions de les construccions i el seu bon estat de conservació el fan únic, i aportarà, de ben segur, molta informació de com vivien els antics pobladors d’aquestes terres.

No haureu de buscar gaire per trobar-ne referències a la premsa (la fura, el3devuit, ccma/324) i en altres espais especialitzats (Tribuna d’arqueologia).

 

No parlem només arqueologia…

Però cal tenir present que d’aquest jaciment no només cal remarcar la seva importància arqueològica i cultural, sinó que s’ha de posar en valor el seu potencial turístic. Un valor que pot acabar convertint Banyeres, i de retruc la comarca, en un pol d’atracció turística de qualitat. Un sector econòmic que ha de contribuir a millorar els índexs d’ocupació en una comarca molt afectada per aquest problema.

 

Un projecte de poble

La inqüestionable importància del jaciment, en tots els sentits esmentats, hauria de ser suficient argument perquè tothom que visqui a Banyeres, i en especial tots els representants polítics veiéssim el jaciment com un projecte de poble. A més de treballar plegats per explotar-lo en les millors condicions possibles. Aquestes mateixes paraules va fer servir el responsable en cap de l’excavació, en una conversa que vam poder mantenir amb ell, i amb les quals estem totalment d’acord.

Però malauradament, a hores d’ara, això sembla que no va per aquest camí. Durant aquest estiu la campanya d’excavació ha posat al descobert moltes troballes i murs d’edificacions de cases i muralles. Unes troballes força interessants que han motivat visites guiades i a les quals s’ha convidat a diverses entitats i la premsa.

I diem que no es va en camí de convertir-ho en un projecte de poble perquè no es fa partícips als regidors de l’oposició de les decisions que es prenen al respecte. No només això, sinó que ni tan sols som convidats formalment a aquestes visites. A banda de què també creiem que hauria estat tot un detall que s’hi hagués convidat, almenys, als veïns de Les Masies. Ells que són els qui han trepitjat aquest territori tota la vida i els qui “patiran” les molèsties derivades dels treballs d’excavació.

 

Qui ha de liderar aquest projecte? 

Una pregunta que ens portem fent des de fa temps és aquesta: qui ha de liderar aquest projecte? Qui ha de prendre les decisions de cap on va i quins objectius té l’explotació d’aquest jaciment?

Ara per ara sembla que no hi ha una resposta clara. La Universitat de Barcelona és qui dirigeix les campanyes d’excavació, però a banda d’això poc més sabem. No hi ha una direcció clara d’aquest projecte, i per tant suposem que l’equip de govern va prenent decisions sobre la marxa, igual que es fa en la resta d’assumptes del poble.

Nosaltres fa temps que proposem a l’Ajuntament que cal constituir un organisme per dur la gestió d’aquest jaciment. Un organisme que estigui representat per totes les forces polítiques amb representació a l’ajuntament, a més de persones i/o entitats culturals, universitats, que puguin fer aportacions importants en la gestió. Així com altres administracions superiors per obtenir suport tècnic i econòmic. Però tampoc s’avança en aquest sentit.

 

Està fent prou l’Ajuntament?

Al nostre entendre, la resposta és que no. Ni de bon tros. El mateix alcalde en les seves manifestacions a la premsa explica que caldran molts recursos per poder explotar aquest jaciment, però l’ajuntament no n’hi posa de propis. Només cal veure el pressupost d’enguany, centenars de milers d’euros per una biblioteca nova i per renovar la façana de l’ajuntament, i una nova pista poliesportiva, però pel jaciment una minsa subvenció de la Diputació per fer un tancament…

El desembre de 2019 l’Ajuntament va aprovar el Pla Director del jaciment arqueològic de Les Masies de Sant Miquel, un document força extens, però molt interessant del qual us en deixem l’enllaç per si us el voleu llegir: Pla Director.

En aquest document es contemplen unes planificacions anuals, uns terminis per dur a terme les fases d’excavació i condicionament de l’espai per a visites. Així com els recursos que s’hi preveu destinar. També es contempla la constitució d’un Consorci com a organisme gestor del projecte… Però tampoc ens consta que s’estigui treballant prou per complir aquestes previsions.

Banyeres, i la comarca, necessiten un veritable impuls per aquest projecte, i ara és el moment de dur-lo a terme.

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?