Avui us volem proposar un petit entreteniment. A veure quantes diferencies sou capaços de trobar entre aquestes dues arcades. A banda del fet que la primera foto és en blanc i negre, i la segona en color.

Per posar-vos en situació us direm que és l’arcada que ha presidit l’entrada del Priorat de Banyeres des dels seus inicis, ara ja fa un bon grapat de dècades. I en podreu trobar testimonis força antics, com aquesta foto. De la qual no en tenim la data però que estimem que es pot situar entre finals dels 60 i començaments dels 70 del segle passat.

Malauradament aquesta modesta construcció que simbolitza l’entrada de la urbanització, en aquell moment també anomenada “El camping”, es va ensorrar el gener de l’any passat degut al temporal Gloria.

 

Reconstrucció 2021

El passat dia 24 d’agost, l’Ajuntament penjava al seu web la noticia de la seva restauració: Reconstrucció de l’arcada del Priorat. De la qual és la segona imatge que us mostrem a la foto de capçalera.

Amb bon criteri, però potser una mica tard, l’equip de govern va decidir reconstruir-la. En aquell moment van informar que no seria factible restaurar les mateixes pedres perquè no era pedra tallada sinó que estaven fetes de formigó i ciment. Finalment aquesta actuació ha costat a l’Ajuntament prop dels 9.000 euros.

 

Això és una reconstrucció o una altra cosa?

El resultat és força lamentable. I així ens ho manifesten diversos veïns i veïnes quan es parla del tema. El resultat final no s’assembla en res a la construcció original. Ni s’ha respectat l’altura, ni el perfil originari, ni l’acabat del material… en definitiva que s’ha fet una arcada però que no te cap mena de semblança amb l’original.

Creiem que era possible haver-se lluït una mica mes i intentar reproduir amb la màxima fidelitat possible l’arcada original. Entenem aquest fet com una manca de sensibilitat pel propi patrimoni municipal i un cert menyspreu pels símbols identitaris d’alguns nuclis.

Posats a fer quelcom diferent si es volia modificar la imatge d’aquest nucli, també es podria haver plantejat de substituir aquesta estructura per una escultura del fill il·lustre Josep Cañas. Però es clar, aquestes estan reservades nomes per al nucli de Banyeres. Tot i que aquí hauria tingut mes visibilitat, no és un lloc prou privilegiat.

 

Un altre entreteniment

Com que avui us parlem d’entreteniments us en proposem un de mes fàcil. Quina diferencia trobeu entre aquestes dues rotondes? Son la rotonda del Priorat i la de Saifores.

Suposo que tots ho heu endevinat de seguida. Mentre que la rotonda del Priorat te una il·luminació de color blanc càlid. A la rotonda de Saifores se li ha volgut donar un aire mes propi d’una pista de ball de discoteca i s’hi ha col·locat il·luminació de color blau. Segur que no deixa indiferent a ningú quan s’hi passa de nit.

No entrem a valorar de si aquest enllumenat compleix normativa, entenem que els tècnics municipals hauran fet la seva feina. Però el que cal remarcar és que la Generalitat de Catalunya, en el seu document  divulgatiu de Prevenció de la contaminació lumínica diu textualment: “…cal fer servir làmpades que emetin llum majoritàriament en l’espectre dels grocs, i limitin l’emissió de llum en l’espectre proper als blaus”.

Potser per això totes les vies publiques disposen de llumeneres que emeten llum càlida (groga) o llum freda (blanc). I el que no hem sabut veure enlloc mes és que s’utilitzi el color blau per il·luminar un espai públic, tret de Banyeres, es clar.

Es fa difícil d’entendre perquè es produeixen aquests nyaps. Ningú del govern municipal ho veu que aquests llums de Saifores son la riota de molta gent? Ningú veu que l’arcada del Priorat és una imitació grotesca de l’original, com cas del eccehomo de Borja?

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?