Tot i que han passat més de cinc mesos de la seva aprovació, creiem que no és tard per parlar del Pressupost municipal 2021. Un pressupost que es va aprovar per Ple Extraordinari el passat mes de març, únicament amb els vots a favor dels membres del govern, i en contra de tota l’oposició.

Dels anteriors pressupostos dels governs del BNY en parlarem més a fons en un proper article, perquè cal explicar-los amb una mica de deteniment. En aquest cas ens centrarem en el pressupost d’enguany. Un pressupost que en lloc d’aprovar-se abans d’iniciar l’exercici, com seria desitjable, s’ha aprovat força avançat el primer trimestre.

 

Demanen propostes per no fer-ne cas

Com ja vam informar en aquesta web, en un article el 24 de gener (Propostes al pressupost 2021), nosaltres vam presentar a l’equip de govern algunes propostes per a ser debatudes i incorporades en el pressupost per a l’any 2021. Fruit d’una petició feta a correcuita per l’Alcalde, amb la qual sembla ser que només volia fer-nos creure que ens deixaria participar en l’elaboració del pressupost.

Com era d’esperar, no tan sols no es van poder debatre les nostres propostes sinó que ni tan sols cap d’elles va ser incorporada en el pressupost. És una situació força lamentable, com tantes altres a les que ja ens tenen acostumats. Cada cop ens sorprenen menys coses d’aquest govern. Però tot i així encara hi ha moments en els quals es van superant amb els seus disbarats.

 

Sis anys sense inversions importants

Després de sis anys sense dur a terme pràcticament cap inversió, per aquest any proposen dues inversions que al nostre entendre estan totalment fora de lloc. La creació d’una nova biblioteca, i sobretot la renovació de la façana de l’Ajuntament, per les quals s’hi volen invertir 450.000 i 110.000 euros respectivament. És evident que cal analitzar molts aspectes per valorar la idoneïtat d’un pressupost. Però veure com es prioritzen unes inversions innecessàries, per davant d’altres serveis essencials com són l’aigua, o les vies públiques, o la seguretat, ja ens deixa entreveure que qui ha elaborat aquest pressupost desconeix quines són les necessitats reals del nostre municipi.

Hi ha moltes coses a poder explicar sobre aquest pressupost i les inversions que preveu. Per això us recomanem que llegiu l’argumentari que vam preparar per a aquest punt del Ple. Hi expliquem per què hi vam votar en contra, i quins aspectes són els que no compartim sobre l’elaboració i la previsió pressupostària duta a terme. (Argumentari).

I aquí trobareu la gravació d’àudio d’aquesta sessió del Ple amb totes les intervencions. (Gravacions en àudio del Ple de 4 de març de 2021) per si preferiu escoltar. Malauradament no es pot consultar la gravació en vídeo, tot i disposar-ne, perquè el nostre alcalde creu més oportú no publicar-les, en contra de tot bon criteri de publicitat i transparència.

 

Posterior modificació de crèdit

Aquest pressupost es veu complementat amb una modificació de crèdit en el Ple Ordinari del mes d’abril. Per tal d’afegir-hi el romanent de tresoreria de l’any anterior. I on es contemplen algunes actuacions que van més en la línia del que nosaltres reclamem, però també d’altres que trobem gens encertades com la construcció d’una nova pista poliesportiva al nucli de Banyeres (sempre a Banyeres… pels altres nuclis no s’hi compta per res).

Tot i que hi havia conceptes que no ens encaixaven en aquesta modificació de crèdit, el nostre vot va ser favorable. A canvi els demanàvem dues coses. La primera és que tots aquests treballs que es preveuen es contractin correctament. És a dir, que no es faci a dit. I l’altra és que facin el favor d’executar tot el que preveuen en el pressupost, i que no passi com els altres anys que tot i que es preveuen poques actuacions, finalment només se n’executen la meitat.

 

Sense limitacions de despesa

D’uns anys ençà, els Ajuntaments tenen unes limitacions imposades que condicionen les despeses que poden pressupostar, entre elles la coneguda com a “regla de la despesa”. Però a causa de la situació de crisi generada per la pandèmia de la COVID-19, aquest any 2021, els ajuntaments estan exempts de complir aquesta regla, per tant, tenen les mans lliures a l’hora de programar despeses o inversions.

És per aquest fet que el nostre vot va ser favorable. Per facilitar a l’equip de govern la realització de totes les actuacions que han programat en el pressupost sense posar-hi traves de cap mena.

Estem a quatre mesos d’acabar l’any, i aviat sabrem si aquest any han complert amb el “seu” pressupost, o serà un altre any perdut on tampoc s’hauran dut a terme les actuacions i inversions previstes.

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?