En els darrers dies tots hem vist en els mitjans diverses noticies relatives a la finalització del pagament de l’impost de l’IBI per part de les companyies concessionàries de les autopistes.

Eix diari: Els municipis catalans deixaran de cobrar 14,4 MEUR anuals d’IBI amb l’aixecament dels peatges.

La Fura: Banyeres perdrà 235.000 euros d’IBI quan expiri la concessió de l’AP-7

Realment és una mala noticia per les arques municipals i lamentem aquesta important pèrdua d’ingressos, però cal recordar que des dels anys setanta en que es va construir aquesta infraestructura que ens va trinxar el terme municipal, han estat moltes dècades en les quals els governs de torn no van poder gaudir d’aquests ingressos, tot i ser reclamats amb insistència.

Va ser l’any 2017 quan, finalment, es van començar a percebre aquests ingressos, i que es deixaran de cobrar l’any 2022. Per tant, hauran estat cinc anys on l’Ajuntament, i mes concretament el govern de BNY, ha pogut comptar a l’hora de fer els seus pressupostos amb uns ingressos extres considerables. Si comptem com a mitjana els 235.000 euros de les noticies, i que coincideix amb els ingressos declarats en els respectius comptes anuals, ens dona un total de 1.175.000 euros percebuts durant aquest període.

A la vista d’aquesta noticia caldria entendre que durant aquests anys el pressupost municipal s’hauria engreixat i per tant hauria de ser superior als anys anteriors, però feta aquesta comparativa, resulta que no és així, sinó al contrari. Tot i tenint aquests ingressos extres, el total del pressupost no s’incrementa sinó que minva.

En contra de tot sentit comú, l’arribada de nous ingressos es tradueix en una davallada del pressupost. I també, en contra del que caldria pensar, davant d’uns nous ingressos amb els que no es comptava, la lògica ens diria que  haurien de ser destinats a inversions. Doncs la sorpresa encara és mes gran quan veiem que l’evolució de les inversions en els darrers anys ha tingut una davallada encara mes important.

Vistes aquestes dades, la pregunta segueix a l’aire: On son? Què se n’ha fet dels diners de les autopistes? Per a que han servit?

Segons l’alcalde han estat utilitzats per eixugar un deute de 1,2 milions d’euros, però això no és ben be així. I us ho explicarem en un proper article que estem preparant.

Mentrestant us deixem aquí aquestes dades obtingudes de les fonts oficials de l’ajuntament per a que pugueu reflexionar-hi.

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?