Fa molt temps que sentíem a parlar de les MAT, les Línies de Molta Alta Tensió. Però fins no fa massa ens ho sentíem lluny del territori, com un problema d’altres comarques i que no afectava a la nostra. La MAT de Girona, o la de la Selva… Ara ja no és així, ara ens afecta, i de ple.

Les MAT amenacen de convertir-se en una realitat al bell mig de la nostra comarca i del nostre terme municipal. 

 

PER ON PASSA LA MAT?

Doncs aquell problema que vèiem llunyà, actualment el tenim a casa nostra. En un primer projecte el traçat passava per la comarca, però esquivava el nostre terme municipal. Fa poc, aquest projecte inicial s’ha vist ampliat per un nou ramal que ens travessa de ple.

En els mapes següents podreu veure quin és el traçat d’aquesta nova branca.

Un traçat que contempla la implantació d’onze torres d’uns setanta metres d’altura. Entra al terme municipal per la Casa Murada, avança cap a l’est entre el Polígon Industrial del Poet i el nucli del Priorat de Banyeres. I segueix entre Saifores i Les Masies passant a fregar del Jaciment Iber. 

Aquests plànols estan extrets del Projecte que està en exposició pública. Si algú hi està interessat els pot descarregar aquí: Projecte nova variant

 

REBUIG DE LA POBLACIÓ

Com ha passat en molts altres llocs aquesta notícia ha despertat un rebuig generalitzat contra aquest projecte. Rebuig que s’ha materialitzat amb la creació de plataformes com DOMENYS DEMPEUS a Sant Jaume o la que s’està creant a Llorenç NO A LA MAT. I que organitzen actes com la Caminada de Sant Jaume seguint el traçat de la línia prevista. O la xerrada que es va fer a la Casa de Cultura de Llorenç el passat dijous 17 de febrer. 

Aquí en podeu llegir les notícies: Més de 500 persones protesten contra la  MAT al Baix Penedès, La casa de cultura de Llorenç acull una xerrada informativa sobre la MAT.

 

QUE FAN LES NOSTRES ADMINISTRACIONS?

La totalitat dels ajuntaments dels municipis afectats ja han presentat escrits d’al·legacions a l’aprovació d’aquests projectes que actualment es troben en tràmit. Alguns ajuntaments, a més, han endegat campanyes informatives per posar en coneixement de la població l’abast d’aquests projectes i l’afectació que pot tenir.

Aquests ajuntaments han convidat a la ciutadania a presentar al·legacions als projectes, perquè quedi ben palesa l’oposició general a aquestes implantacions. Facilitant models d’escrits i recollint les al·legacions presentades per fer-les arribar a la Subdelegació del Govern.

Alguns, fins i tot, van més enllà, i posen en marxa de forma proactiva la implantació de plaques solars a les cobertes dels pavellons esportius. Una mesura que posa de manifest la voluntat de servir d’exemple en el camí cap a una transició energètica sostenible.

Però el nostre ajuntament torna a quedar-se amb el mínim. Ni s’ha informat a la població del que s’està projectant. Ni ha demanat al veïnat que facin al·legacions facilitant models d’escrits d’al·legacions. Ni projecta cap actuació de cara iniciar l’autoconsum per part de l’ajuntament.

S’ha limitat a presentar al·legacions en forma de Decret d’Alcaldia. Unes al·legacions, en les que trobem a faltar com a argument la protecció del Jaciment Iber de les Masies…

No es compta amb la participació dels regidors, ni amb la força de la ciutadania que de ben segur estaria disposada a manifestar per escrit la seva oposició al projecte.

 

QUÈ PODEM FER NOSALTRES?

Doncs ara, potser no massa, perquè el termini per a presentar al·legacions a aquest segon projecte que passa pel nostre municipi s’esgotava el dia 17 de febrer. Tot i això, encara es poden presentar escrits d’al·legacions, perquè l’ajuntament els faci arribar a la Subdelegació del Govern.

Potser no es podran incloure a l’expedient, però deixaran constància de què molta gent estem en contra d’aquesta infraestructura.

Us deixem aquí el model per a poder omplir i presentar signat a l’Ajuntament: MODEL AL·LEGACIONS MAT

 

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?