El balcó de l’Ajuntament llueix una pancarta que diu textualment “SI a l’ENERGIA RENOVABLE, NO a les PLAQUES SOLARS en TERRENY AGRÍCOLA“. Instal·lada fa mesos per fer visible el rebuig del consistori al projecte d’implantació de diversos parcs fotovoltaics. Unes instal·lacions de grans dimensions escampades per la comarca i que afectarien exclusivament sòl rústic.

 

Una posició unànime, un problema comú.

Tots els ajuntaments de la comarca van consensuar una oposició a aquesta implantació pel gran impacte que suposarien aquestes infraestructures en un territori ja prou trinxat. Així ho van fer palès amb aquest manifest des del Consell Comarcal:

El consell d’alcaldes aprova un manifest d’oposició als parcs fotovoltaics en terrenys agrícoles.

I no és un problema exclusiu del Baix Penedès sinó que altres comarques veïnes es troben en situació similar:

L’Alt Penedès avisa que els parcs solars projectats són desproporcionats

La Generalitat tomba la meitat dels grans parcs fotovoltaics projectats a l’Alt Penedès.

 

Quines accions s’han pres per evitar-ho?

Els ajuntaments han adoptat la mesura de modificar el planejament municipal per tal d’impedir que permeti la instal·lació d’aquests tipus de plantes. Banyeres va aprovar la suspensió de llicències mentre es preparava la modificació del planejament urbanístic. Una aprovació que va comptar amb el nostre suport votant a favor d’aquesta mesura.

Està bé que ens oposem a aquests macro-projectes, però la pancarta no fa només referència a la negativa d’implantació de parcs fotovoltaics en sòl agrícola. Sinó que diu clarament que estem a favor de les energies renovables i és un posicionament que també compartim plenament. Però la pregunta que cal fer-se és la següent:

 

Que està fent l’Ajuntament per fomentar la transició cap a les renovables?

Doncs ara mateix, malauradament, ben poca cosa, per no dir res. No hem sabut veure cap iniciativa municipal adreçada a assolir aquest objectiu. Impulsar aquesta transició hauria de ser un tema prou important per a dedicar-hi alguna mesura.

El nostre grup ha fet diverses propostes en aquest sentit. Propostes al pressupost 2021. Com per exemple la bonificació temporal de l’IBI, o la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Però cap d’elles ha estat escoltada per l’equip de govern, un equip del qual en forma part un partit que en principi es considera ecologista.

Ens consta que altres ajuntaments de la comarca han aprovat aquestes bonificacions tant en l’Impost de Béns Immobles (IBI) com en l’impost per llicència d’obres (ICIO). Unes mesures que ajudaran als pioners en aquestes iniciatives a amortitzar les seves instal·lacions. Però a Banyeres no es fa res.

En resum, que costa molt poc predicar, però a l’hora d’actuar, la cosa canvia. Ens creiem del tot el que diu la pancarta? O només ha estat un altre “gest de cara a la galeria”?

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?