Segurament molts dels que llegiu aquest article us estareu preguntant que és la GAIP. Doncs pels que no ho sapigueu, GAIP és l’acrònim de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública. Un organisme de la Generalitat de Catalunya encarregat d’atendre les reclamacions de la ciutadania contra la desestimació de sol·licituds d’accés a la informació que prèviament hagi formulat, segons s’informa a la seva web.
Segons les Lleis de Transparència estatal i autonòmica, totes les administracions públiques tenen l’obligació de facilitar als ciutadans que ho sol·licitin la informació que sigui pública. Per tant, en el cas de sol·licitar una informació a una administració i que aquesta no respongui o no faciliti la informació requerida, es pot recórrer a la GAIP per tal que ho reclami.
I PERQUÈ DONEM LES GRÀCIES A LA GAIP?
Doncs perquè malauradament hem hagut de recórrer en diverses ocasions als seus serveis. Per obtenir la informació que l’equip de govern actual del BNY i BEC no ens vol facilitar. Tot i tenir el dret d’accedir a una informació concreta, haver estat sol·licitada formalment, l’equip de govern ens l’ha negat en diverses ocasions. I gràcies a la intervenció de la GAIP finalment ens ha estat facilitada.
És molt trist i lamentable, que aquest govern actuï així, ocultant i negant informació que tenen l’obligació legal de facilitar. I si això ho fan amb els regidors, ens preocupa molt que possiblement també s’estigui fent amb la resta de la ciutadania.
És per això que exposem aquí la nostra experiència, i facilitem informació sobre aquest organisme, perquè si algú considera que alguna petició feta a l’Ajuntament o a qualsevol altra administració no ha estat atesa ho pugui recórrer.
Es poden fer les reclamacions per la seva web: http://www.gaip.cat/ i no és necessari cap certificat electrònic, simplement omplint i enviant el formulari que es facilita.
QUAN HI HEM HAGUT DE RECÓRRER?
Doncs el darrer cop ha estat per obtenir una documentació relativa al litigi interposat pels veïns de Boscos, concretament la proposta del conveni per a la resolució amistosa del conflicte. Es va sol·licitar verbalment en el Ple del mes de juliol, i el mateix alcalde es va comprometre a facilitar-ho com es pot comprovar en el vídeo: Petició del conveni al Ple de juliol. Tot i així es va sol·licitar per escrit el mes d’agost. I després de no rebre cap resposta es va haver de reclamar a la GAIP en dues ocasions. Finalment ens ha estat lliurat la setmana passada. Quatre mesos després de la petició.
Però aquesta no ha estat l’única ocasió. També hi vam haver de recórrer per obtenir les gravacions en vídeo dels Plens. Unes gravacions que l’Ajuntament es nega a penjar a la web municipal, com fan un gran nombre d’ajuntaments.
També per demanar una còpia de l’estudi elaborat per a la confecció de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament. I també per obtenir diversa documentació de la Fundació Josep Cañas.
I tota aquesta informació i documentació l’hem pogut aconseguir gràcies a la intervenció de la GAIP. Ens agradaria pensar que no haurem de seguir fent ús dels seus serveis, però amb aquest equip de govern no posem la mà al foc…