Avui us voldríem proposar un petit exercici de memòria, i una reflexió posterior.

Aquesta setmana hem pogut veure una actuació municipal que ens ha fet recordar temps passats, i en les coses que van passar quan un equip de govern anterior va fer una actuació semblant.

 

DE QUÈ US ESTEM PARLANT?

Exacte. Segurament us estareu preguntant de què és el que us estem parlant. Doncs bé, aquesta setmana l’Ajuntament de Banyeres ha encarregat la tala de bona part dels arbres que quedaven a les voreres del Priorat. Concretament al Carrer Heura i al Carrer Noguera. Els arbres que surten a les fotos de dalt ja no hi són.

Però aquesta no és l’única actuació d’aquest tipus que ha fet l’actual equip de govern. Durant el mandat actual i l’anterior, també es van tallar arbres a l’Av. Marquesa de Grigny, al Carrer Dos Hermanas, i a molts altres llocs.

Tampoc és una actuació tan excepcional, perquè segurament tots els municipis, en algun moment han hagut de fer actuacions similars. I a Banyeres també. El govern anterior, presidit per l’Alcaldessa Núria Figueras, també va haver d’adoptar aquesta mesura.

 

ÉS NECESSARI TALLAR ELS ARBRES?

Estem segurs que haver de tallar els arbres no és una decisió senzilla ni agradable de prendre. Per a ningú. Tot som conscients de la necessitat de preservar l’arbrat, i fomentar la seva conservació i la plantació de nous exemplars. Però també cal contraposar el fet que els arbres que no estan plantats en llocs adequats generen molts perjudicis.

La gran majoria de les voreres dels diferents nuclis de Banyeres no reuneixen aquestes condicions. Són estretes i els arbres dificulten la mobilitat. Però aquest no és l’únic problema, també malmeten els serveis. Ocasionen avaries en les canonades d’aigua, de clavegueram, i d’enllumenat. I fins i tot, en algunes ocasions, les arrels malmeten la mateixa vorera, la vorada i la calçada del carrer.

Totes aquestes raons, sovint pesen més, que la voluntat de preservar els arbres en indrets inadequats. I s’opta per sacrificar-los i compensar aquestes pèrdues amb la plantació de nous exemplars en espais més adequats, com els jardins, les zones verdes o els equipaments.

 

QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA?

Precisament aquesta és la reflexió que us volem proposar. Quina diferencia hi ha entre les tales d’arbres que han dut a terme l’actual equip de govern i les del govern anterior?

A simple vista diríem que cap. Els dos governs van decidir eliminar els arbres que estaven a les voreres i generaven problemes. Els dos governs van encarregar aquests treballs a la mateixa empresa, la que té contractada l’Ajuntament per al manteniment de jardins i zones verdes. Els dos governs van compensar la pèrdua d’arbrat amb la plantació de nous exemplars.

Però sí que n’hi ha una. L’actuació de tala d’arbres duta a terme pel govern de l’Alcaldessa Núria Figueras, va patir tota mena d’acusacions, de crítiques desmesurades, i fins i tot, algun regidor va ser acusat de lucrar-se amb la venda de la llenya procedent d’aquella tala. Es va equiparar aquella actuació amb un desastre ecològic irreversible.

Havia començat la campanya electoral. I tota aquella campanya de descrèdit venia orquestrada per les formacions polítiques que van aconseguir el govern en les eleccions següents. Unes formacions que ara estan fent exactament allò que tant van criticar.

Els va resultar molt fàcil, a aquelles formacions, criticar la feina que s’estava fent des del govern anterior. Però un cop assolit el poder continuen aplicant les mateixes actuacions que tant criticaven. I això té un nom: DEMAGÒGIA.

WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola, en que et podem ajudar?